Ekonomi
Hem › Vår politik › Politikområden › Ekonomi
En sund och frihetlig ekonomi ger förutsättningar för människor att bygga upp ett eget kapital och leva på sin egen lön.
Beskattning av inkomster, varor, tjänster, fastigheter, förmögenhet eller andra former av beskattning får inte utgöra ett onödigt angrepp på äganderätten och ska utformas enligt vedertagna skatterättsliga principer som skatt efter bärkraft och likabehandling. Skattesystemet ska även bidra till företagsamhet och främja eget ansvarstagande.
Hej! Jag heter Louise Hammargren och jag är styrelseledamot i KDU med särskilt ansvar för ekonomi- och skatter. Har du frågor, tankar eller idéer kring detta politikområde? Ta gärna kontakt med mig!
Svensk inkomstskatt utgörs av kommunalskatt som tar drygt en tredjedel av lönen. Utöver det är skatteskalan progressiv genom en statlig inkomstskatt, vilket gör att högre lön beskattas med en högre procentsats. Den statliga skatten är en straffskatt på högre utbildning, flit och ansvarstagande. På grund av detta slår skatten mot goda värden som vi vill se mer av i samhället. I praktiken gör det också att viss löneökning eller befordran inte lönar sig eftersom marginalskatten tar ut merparten av löneökning. Istället borde alla löntagare beskattas lika, vilket innebär att de statliga marginalskatterna avskaffas. Det är ett rättvist system där alla utgår från samma procentsats.
1.
Plattskatt
Platt och låg skatt på inkomst införs.
2.
Redovisa hela lönen i lönespecifikationen
Redovisa arbetsgivaravgiften och sociala avgifter i lönespecifikationen.
3.
Reformera grundavdraget
Reformera grundavdraget för lägre inkomster för att passa arbetsmarknadens behov.
4.
Frivillig extraskatt
Inför möjligheten att betala frivillig extraskatt.
5.
Redovisa vad skattepengarna gått till på deklarationen
Redovisa vad ens skattepengar gått till på deklarationen.
Håller du med?