Inte mer än rätt att ledamöterna sjunger Kungssången

fredag, 11 september 2020 | Aktuellt

Det nya riksdagsåret har nu börjat. Ett nytt år där våra förtroendevalda arbetar hårt för demokratin och landets bästa. I en debattartikel publicerad i Altinget skriver fyra riksdagsledamöter om hur beklagligt det är att sjunga Kungssången vid Riksdagens högtidliga öppnande. Detta gör man med argument om vikten av folkstyre och lojalitet mot demokratin. Vi i KDU ser på med förfäran över det falskspel som dessa fyra riksdagsledamöter bedriver gentemot Sveriges statsskick.

Vår monarki har inte bara varit en grundbult för den demokratiska utvecklingen i Sverige över dessa 100 år, monarkin har historiskt varit en av anledningarna till varför Sverige varit så stabilt i tider av svält, under pandemier, när krig har raserat Europa och när den politiska situationen i Sverige varit allt annat än lugn. Den svenska monarkin är en symbol för fred och välstånd.

Har folkets stöd

Den svenska konstitutionella monarkin är ett föredöme för utformningen av ett demokratiskt statsskick. En neutral statschef, utan reell auktoritet, som representerar hela folket och ägnar sitt liv åt landets välmående och internationella rykte i stället för partipolitiskt käbbel. Detta görs sida vid sida med beslutsfattare som är utsedda av folket, och tillsammans utgör kärnan i det svenska statsskicket. I vårt fall regerar statschefen med en klar majoritet av folkets stöd och har gjort så under en väldigt lång tid.

Visa uppskattning

Skribenterna hänvisar till lojalitet gentemot folket, men i detta finns ingen motsättning. Riksdagsledamöternas hängivenhet är likaså mot den svenska demokratin vilket monarken, i sin roll som statschef, är en central del av.

Anledningen till att våra riksdagsledamöter sjunger Kungssången har dock ingenting med lojalitet gentemot monarken personligen att göra, som skribenterna hävdar. Det handlar om att visa uppskattning för allt arbete kungen utför i sin roll som statschef.

Sjung Kungssången

Vi i KDU är tydliga med var vi står i frågan. Sverige är ett av världens bästa länder och monarkin har varit en trygg punkt oavsett rådande läge i omvärlden, även om okunniga republikaner kontinuerligt försöker skriva om historien. Monarkin är en viktig del av vårt statsskick, en viktig del av vårt kulturarv och en viktig del för Sveriges framtida välmående. Ur svenska hjärtans djup en gång valde folket att ha monarki och detta fortsätter svenska folket att göra varje dag.

Det är inte mer än rätt att våra riksdagsledamöter, som folkets representanter, sjunger Kungssången.

Christoffer Andersson
Kulturpolitisk talesperson, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

image_pdfimage_print

Dela inlägget

Ge ditt flöde en rak höger! Dela inlägget med dina vänner på sociala medier.