För att få fler i arbete behöver vi göra det mer gynnsamt att jobba och få fler människor ut ur ett långvarigt bidragsberoende. Det skriver Nike Örbrink och Stefan Sarmes, KDU.
Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
I spåret av corona väntar hög arbetslöshet och en skadeskjuten ekonomi. För att ge Sverige en ärlig chans till återhämtning krävs omfattande förändringar av skattesystemet. Framför allt behöver skattetrycket bli lägre och systemet enklare. Genom platt skatt och en enhetlig momssats skulle ett mycket rakare system komma på plats.
Nyligen släppte expertmyndigheten Finanspolitiska rådet en rapport med flera förslag på hur den svenska ekonomin kan återhämta sig efter krisen. Bland annat föreslås det en platt skatt upp till gränsen för statlig skatt och enhetlig moms. Det genomgripande temat i rapporten är att skattesystemet behöver bli enklare och att det behövs fler incitament för arbete. Förslag som vi i Kristdemokratiska ungdomsförbundet drivit länge. I dag kan människor med högre inkomster, om man dessutom räknar in arbetsgivaravgift, ha en marginalskatt på nästan 75 procent. Det gynnar ingen.
Redan innan coronakrisen var arbetslösheten bland unga alltför hög. I maj låg ungdomsarbetslösheten på drygt 12 procent. Det är drygt 26 500 fler än maj förra året. Prognoser pekar på att siffran kommer stiga ännu mer och vara uppe i 17 procent mot årsskiftet. Denna utveckling beror kanske framför allt på att branscher som anställer många unga träffats hårt i coronakrisen. Det här allvarliga läget kräver att vi vågar tänka på ett nytt sätt om skattesystemet än vad vi traditionellt är vana vid i Sverige.
KDU har länge pratat om vikten av ett enklare skattesystem och ett lägre skattetryck. Vi vill bland annat se en platt skatt för alla inkomster och en låg, enhetlig moms. Det höga skattetrycket minskar människors frihet över sin egen ekonomi och köpkraften hos medborgarna. För att få fler i arbete behöver vi göra det mer gynnsamt att jobba och få fler människor ut ur ett långvarigt bidragsberoende.
Dessa reformer skulle ge ett avsevärt rakare och enklare skattesystem, göra så att fler människor kommer ha mer pengar i plånboken och få det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete. Inte minst skulle dessa reformer ställa tydliga krav på staten att på ett bättre sätt hushålla med sina resurser och prioritera just kärnverksamhet framför ineffektiv och dyr symbolpolitik.
Sverige står inför stora problem framöver, vilket kommer att slå mot människors frihet och självständighet. Därför behövs det ett enkelt och förnyat skattesystem som har den enskilda människan och dennes gemenskaper i fokus.
Nike Örbrink
förbundsordförandekandidat KDU Sverige
Stefan Sarmes
skattepolitisk talesperson KDU Sverige