Flera institut redovisar i dagarna chocksiffror för landet unga. Arbetsförmedlingen uppger att inskrivna arbetslösa i åldern 18 till 24 år har ökat med knappt 30 000 på ett år. Extra allvarligt är att långtidsarbetslösheten ökar dramatiskt. I dagsläget är 22 000 unga vuxna inskrivna längre än 6 månader på Arbetsförmedlingen, en ökning med 18 procent på ett år.
När Eurostat samtidigt jämför ungdomsarbetslöshet i olika länder hamnar Sverige på jumboplats tillsammans med Spanien och Italien. Tyskland sticker å sin sida ut med lägst arbetslöshet i hela EU bland ungdomar. Vad gör tyskarna rätt som inte vi gör?
Finansminister Magdalena Andersson (S) börjar redan vifta med sedvanligt sossemanus som vi vet inte kommer leda någonvart: ”90-dagarsgaranti”, kvasiutbildning och meningslösa hittepå-jobb.
Just ”ungdomsgaranti” har dömts ut av en enig forskarkår sedan länge och regeringens flaggskepp ”extratjänster” innebär att endast 5 procent går vidare till riktigt arbete. Det är dags att stänga den dörren en gång för alla. Vi måste vända på alla stenar, göra om och göra rätt.
KDU vill se en offensiv jobbstart för Sveriges ungdomar:
- Satsa på utbildning som faktiskt behövs. Alla kan inte bli influencers, utan det behövs en realism till vad som faktiskt efterfrågas. Vi behöver bygga broar mellan skolan och näringslivet och skräddarsy träffsäkra lärlingsutbildningar. Vi måste öppna upp ögonen för alla de möjligheter som finns i hela landet, till exempel i vår basindustri.
- Tyskland har lägre trösklar till arbete genom så kallade ”minijobs”, som gör att arbetslösa och arbetsgivare enkelt och riskfritt kan utbyta tjänster till en rimlig ersättning. Den vägen bör vi pröva även i Sverige.
- Bemanningsföretag är en brobyggare för unga arbetslösa redan idag. Den vägen behöver breddas och göras enklare.
- Arbetsrätten är förlegad och missgynnar vår ungdomsgeneration. Turordningsregler gör att unga får ta första smällen när krisen rycker undan mattan på svensk arbetsmarknad. Gör om arbetsrätten i grunden.
- Slutligen behöver vi satsa på entreprenörskap och företagande såväl i skolan som under studietiden. Det måste bli enklare och mer lönsamt att driva och starta företag för ungdomar.
En kraftfull jobbpolitik är en ödesfråga under och efter Corona-krisen. Vi riskerar att tappa en hel ungdomsgeneration om inte arbetslösheten bekämpas på allvar. Då duger inte lösryckta ”garantier” och redan utdömda recept. Vårt systerparti i Tyskland har under Angela Merkels ledning visat prov på att vårda och utveckla viktiga jobbreformer så att arbetsmarknaden blir mer inkluderande. Det ska vi göra även här i Sverige.
Nike Örbrink
förbundsordförande KDU