I mars samlades landets socialdemokrater i Örebro för att delta i partiets kongress. Statsminister Stefan Löfven valde att i sitt tal bland annat fokusera på ett stort och viktigt ämne, nämligen hedersförtryck.
Hederskultur och hedersförtryck är ett snabbt växande samhällsproblem i Sverige. Allt fler unga uppger att deras lagliga rättigheter står under familjens vilja. Detta innebär att något som kan vara så självklart för dig och mig, bara är en dröm för andra. Så som rätten att välja vilket gymnasium man vill gå på, rätten att välja vem man vill gifta sig med och rätten att bestämma över sin egen kropp. Svensk lag kommer alltså i andrahand i fler och fler hem i Sverige.
Enligt forskning vid Stockholms universitet lever var tredje elev med utländsk bakgrund under hedersrelaterade normer. Mörkertalet beräknas vara stort. Vi pratar bland annat om flickor som våldtas av släktingar, kvinnor som blir slagna av sina män och pojkar som inte får älska den man vill. Människor som torteras och mördas för att de går emot familjens vilja.
Detta är ett otroligt allvarligt ämne. Man beräknar att det finns hundratusentals offer, bara i Sverige. Och det är så många olika åtgärder som behöver vidtas för att det ska bli någon skillnad. Därför hade jag hoppats på att Sveriges statsminister inte bara skulle lyfta i frågan med tång, utan på allvar tackla dessa problem i sitt tal. Ge konkreta förslag, presentera ny politik. Men istället uppmanade han bara sina partikamrater till att ”Se det, hata det och befria dessa unga!”.
Som om det på något sätt skulle göra någon skillnad? Som om det räcker för alla dessa offer att veta om att vi ser och hatar det de blir utsatta för?
Vi i KDU (Kristdemokraternas ungdomsförbund) vill bland annat införa hedersbrott som en särskild brottsrubricering och dessutom inrätta en särskild enhet inom polisen som ska hjälpa barn som riskerar att bli bortgifta.
För att motverka hedersrelaterat våld vill vi förstärka de olika resurscenter som jobbar mot hedersförtryck. Genom att bedriva en stadsövergripande informationskampanj och informationsinsatser på skolor om just hederskultur ökar vi medvetandet i dessa frågor. Det behövs också satsningar på fortbildning av personal inom förskola, skola och socialtjänst i hur man upptäcker hedersproblematik. KDU vill förstärka samhällsorienteringen för nyanlända och dessutom införa språk- och medborgarskapstest. I Sverige ska svensk lag och svenska värderingar gälla.
Johanna Ridderström, Jämställdhetspolitisk talesperson KDU